keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Perheuutisia

Meille tulee perheenlisäystä! 
Ainakin toivottavasti :) Nuuran pentuetta suunnitellaan syksyyn 2014.
Urokseksi on valkkautunut iiiihana Punapihlajan poika Eikar.

Yhdistelmästä on luvassa aktiivisia ja toimeliaita islanninlammaskoiria. Mukavia lemmikkieliöitä kotinurkkiin näistä tuskin saa. Pennunostajia kehoitetaan varautumaan pentuajan tuhoihin, toiminnan tarpeeseen ja älykkäisiin pikkupaimeniin, jotka tekevät kanssasi mitä vain, mutta osaavat tarvittaessa viihdyttää myös itse itseään. ;) Suloisia pikkuriiviöitä, joista ajallaan kasvaa isoja riiviötä. Jos silti kiinnostuit, pentuvarauksia voi esittää Tunturiketun kennelin suuntaan: lumiluoto.riitta (ät-merkki) elisanet.fi

Kummatkin vanhemmat ovat terveitä (alla terveystulokset). Yhdistelmän sukusiitos on 0%
Nuuran polvet, silmät ja sydän tutkitaan uudelleen ennen astutusta.

Terveystulokset:

Nuura kesällä 2013 Kuva: Anne Vaskio
NUURA

lonkat: A/A
polvet: 0/0
kyynärät: 0/0
silmät: terveet
sydän: terve

harrastukset: toko, agility, koiratanssi

Eikar talvella 2013 Kuva: Jenni Julin
EIKAR

lonkat: B/B
polvet: 0/0
kyynärät: 0/0
silmät: terveet
sydän: terve

harrastukset: toko, agility


Jos kiinnostuit, tässä tarkempia tietoja toiveissa olevan pentueen emästä:
(Yhdistelmän urokseen voit tutustua tarkemmin: http://trainingwithicie.blogspot.fi/p/blog-page.html)

Nuura on mitä mainioin harrastuskoira. Se on toimelias, kontaktinhakuinen ja älykäs. Se kestää paljon toistoja ja on aina halukas toimittamaan tehtäviä. Sille on ollut vaivatonta opettaa lähellä pysymistä tai motivaatiota mihinkään harrastukseen. 7- viikkoisesta asti se on ollut erittäin varma luoksetulija, se huolehtii vapaanaollessa lähellä pysymisestä itsestään ja se on motivoitavissa kaikkeen tekemiseen sekä lelulla, että ruualla.

Kirsikkana kakussa on yksinolo. Aktiivisuuden vuoksi emme välttyneet pentuajan tuhoilta mutta eroahdistusta sillä ei ole ripaustakaan siitä huolimatta, että se viettäisi aikansa mieluiten ihmisen sylissä, lähellä tai työn teossa. Nuura on erittäin energinen ja osallistuisi mieluiten aivan kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu. Mutta jää se kotiin koko päiväksi tai viisiminuuttiseksi, se etsii välittömästi lepopaikan ja jää odottelemaan ihmisten kotiin paluuta. Varma yksinolo toimii kotona, hotellissa ja omassa kuljetushäkissä ihan missä vain.

Kääntöpuolena energisyydessä ja toimeliaisuudessa on se, että Nuura ei todella ole koira, joka katsoisi hiljaa kun muut tekevät agilitya. Se ei myöskään ole koira, joka ei päällepäsmärinä osallistuisi jokaiseen kivaan leikkiin. Nuura kiihtyy nopeasti, taistelee leluista viimeiseen hengenvetoon ja tekee myös tehtäviä tässä terrierimäisessä moodissa. Ilman pentuajasta alkaneita paikallaolon ja rauhallisen työskentelyn harjoitteita se saattaisi olla vietin suhteen vaikeasti hallittava harrastuskentillä. Vietin noustessa myös äänenkäyttö nousee. Itse olen sen takia pitänyt tärkeänä myös rauhallisen työskentelyn vahvistamista. Agilityssa yksittäisiä haukkuja tulee. Tokossa Nuura työskentelee hiljaa. Kentän laidalla kuljetushäkissä se ei ole hetkeäkään hiljaa, jos joku muu tekee agilitya. Tokon kestää paremmin.

Äänenkäytön suhteen Nuura on Neekaa haastavampi ja se reagoi asioihin huomattavasti herkemmin haukulla kuin Neeka. Mikään raikuttaja Nuura ei kuitenkaan ole, eikä sillä ole koskaan missään tilanteessa tarvittu sitruunapantaa tai muita kovia pakotteita. Esim näyttelypaikalla ym koiratapahtumissa se on hiljaa. Erittäin kiihdyttävien asioiden äärellä, kuten agility ja paimennus, on haukkua vaikea karsia.

Uroksen valinnassa korostettiin uroksen ja sen suvun äänivarmuutta. Nuuralla on selvää ääniherkkyyttä ja sen siirtyminen eteenpäin pyritään urosvalinnalla minimoimaan. Nuura kestää ilotulituksen sisällä ollessa. Se kestää myös yksittäiset pamahdukset ulkona. Jatkuva räiskyminen ulkotiloissa sen lähellä saavat aikaan selvän reaktion.

Nuura on tietyllä tapaa Neekaa herkempi tai näen sen itse niin. Se on pieni pippurinen aarteeni ja ehkä vähän myös lässytelty rakki. Kuitenkin kaikessa, missä sen rohkeus ei riitä, se korvaa sen suunnattomalla taistelutahdolla. (Jos mahdollista, Nuura MH luonnekuvataan ennen astutusta.)

Ulkonäöllisesti Nuura on vähän rimpula. Sillä on kolmesta virallisesta näyttelystä laatuarvostelu H ja hyvä rotunsa edustaja se onkin. Sillä on ylhäällä pysyvä kaunis häntä, joka heiluu alati. Sillä on pystyt terhakkaat korvat, jotka vain ovat aivan liian isot. Se on ilmeeltään ryhdikäs ja valpas ja sillä on kauniit oikeapigmenttiset silmät. Sen kallo on hieman liian pieni, samoin sillä ei oikein ole rintakehää. Kulmaukset ovat pikkuisen suorat. Sen väritys on oikea ja valkoiset merkit kauniin symmetriset. Karva on lyhyttä ja täydellisen säänkestävää. Se putsautuu kurasta, kun sille vähän vilauttaa pyyhettä eikä sitä tarvitse koskaan harjata. Takana on kaksoiskannukset, joissa ei ole luuta. Nuuran liikkeet ovat hyvät. Kooltaan se on hiukan keskikokoista islantilaisnarttua pienempi mutta väri ja karvan lyhyyskin hämäävät vähän. Säkäkorkeudeltaan Nuura on noin sentin Neekaa korkeampi.

Nuura on vielä nuori koira mutta on tähän asti ollut terve. Se on terveystutkittu terveeksi eikä sille ole tarvinnut koskaan syöttää mitään lääkekuureja matolääkkeitä lukuunottamatta. Toivottavasti näin jatkuu myös tulevaisuudessa. Se on aikamoinen rämäpää ja liikkeissään nopea, joten on myös aika hienoa, että olemme toistaiseksi välttyneet tapaturmiltakin.

Nuura on koira, jonka kanssa on ilo elää ja ilo harrastaa. En vaihtaisi sitä mihinkään, eikä sitä vaihtaisi myöskään puolisoni tai vanhempani. Se on aina satakympillä kaikessa mukana. Ei tule yksinäistä. Ja kun noihin silmiin katsoo...

1 kommentti:

  1. Olette haastettu! :D http://trainingwithicie.blogspot.fi/2014/03/pentuhaaste.html

    VastaaPoista